zondag 1 november 2009

Permanent Portfolio: Het nieuwe sparen

Banken met mijn spaargeld vallen om. Wat nu? Angstvallig wachten tot ik niet meer kan pinnen?

Nee geen DSB verhalen voor mij gelukkig. Al kwamen die wel heel dichtbij, want twee vrienden van me konden inderdaad niet meer pinnen en moesten 3 maanden wachten tot Nout Wellink (DNB) hun centjes had gestort op hun nieuwe rekening bij een andere bank.

Of wat dacht je van al die fanatieke beleggers die via Binckbank en Alex even denken hun vermogen te verdubbelen door in te zetten op het casino dat de AEX heet. Wist je dat meer dan 80% netto VERLIES lijdt?

En professionele vermogensbeheerders doen het al niet veel beter. Mooie praatjes, maar slechts een enkeling zag de crash van 2008 aankomen. Gevolg: Aandelenportfolio's van bijna iedereen gehalveerd in waarde: -50% verlies! En intussen vangen ze doodleuk een vast percentage van je vermogen. Aasgieren! Die schade haal je dus misschien wel nooit meer in, want je moet echt heel veel succesvolle jaren hebben voordat je weer 100% winst hebt gemaakt. En dan zit je nog op het niveau toen je met speculeren begon! Afschuwelijk!

Voor sommige mensen is risico nemen een lifestyle. Voor mij niet.

In mijn zoektocht naar een veilig alternatief voor banksparen stuitte ik op een artikel van Marc de Mesel over het principe van beleggen met een Permanent Portfolio. Marc De Mesel heeft in 2000 zijn portefeuille aan een grootbank toevertrouwd. 2 jaar later was er 25% van zijn 'gespreide portefeuille' verdampt in de dotcom crash. Na een teleurstellend jaar in 2005 beheert hij vanaf 2006 zijn portefeuille zelf. In het catastrofale 2008 jaar waarin Belgen en Nederlanders gemiddeld weer zo'n -30% verlies hadden heeft hij het er met weinig kleerscheuren vanaf gebracht.

Marc hanteert zijn Europese versie van het Permanent Portfolio, ontwikkeld door wijlen Harry Browne, een liberaal Amerikaans politicus. Luister eens naar zijn radioshows. Je zou hem de Bob Ross van financieel adviseurs kunnen noemen. :-)

Harry Browne
(1933 - 2006)

Harry Browne raadt aan voor elkeen om het kapitaal dat hij of zij niet wil verliezen te beleggen volgens de volgende ratio:
  • 25% Aandelen - Goed Tijdens Welvaart
  • 25% Cash - Goed Tijdens Recessie
  • 25% Goud - Goed Tijdens Hyperinflatie
  • 25% Obligaties - Goed Tijdens Deflatie
Het enige dat je hoeft te doen is de vier assets te herbalanceren zodra één asset minder dan 15% van je portfolio waard is of zodra één asset meer dan 35% van je portfolio vertegenwoordigt. Sinds 2002 heeft dit portfolio gemiddeld 5,5% rendement per jaar gehad. In 2009 zelfs 13%.



 of  kijk op de blog van MarcDeMesel voor uitgebreide informatie over deze uiterst transparante en gespreide manier van beleggen.


Of koop het boekje van Harry Browne - "Fail-safe investing" voor slechts €13,99 op Bol.com.







1 opmerking: