maandag 15 november 2010

de Toekomst van het Nederlandse Platteland

Industrialisatie, globalisering en de consumptie-orgie lokken tegenreacties uit. Lokale duurzame initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond.

Piet IJzendoorn (Zonnehoeve)


Afgelopen september bracht ik een bezoek aan een bijzondere boerderij 'de Zonnehoeve' van Piet IJzendoorn. Het is een verzameling van akkerbouw, veeteelt, bakkerij, stoeterij en maatschappelijke zorg in de Flevopolder. Piet IJzendoorn startte in 1980 dit biologisch dynamische experiment. Het is nu een voorbeeld van Nederlandse 'resilience'. Biologisch dynamische zorgboerderij de Zonnehoeve herstelt sinds 1980 de natuurlijke verbindingen tussen mens en natuur.


Grotere kaart weergeven

In VPRO's Tegenlicht geven sprekers hun visie op de rol van lokatie op identiteit. Ze leggen de verrassende verbinding tussen politieke polarisering, existentiële vragen, bodemsoort, duurzaamheid en lokale identiteit.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

De grote snelheid waarmee de consumptiemaatschappij de natuurlijke bronnen uitput wekt de vraag op hoe de tweedeling tussen industriële landbouw en de ambachtelijke duurzame landbouw zich zal ontwikkelen.

Treffend voor mij was de afsluitende uitspraak van socioloog Zygmunt Baumann: We must slow down... else we go down.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten