maandag 25 januari 2010

Transition Towns



Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken en meer duurzaam. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop.
Transition Towns werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf en in je gemeenschap organiseert. Het Transition Towns-concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen.
Transition Towns zijn gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap.
De Transition initiatieven hebben een ambitieus doel: je eigen stad, wijk, dorp of (ei)land voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis (Piekolie), de klimaatcrisis, en de noodzaak om te schakelen naar eeneconomie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. En dat kan!

Wereldwijde basisbeweging

De Britse permacultuur-activist Rob Hopkins startte in 2005 in zijn woonplaats Totnes (Devon, Engeland) het eerste Transition-initiatief. Totnes groeide uit tot de eerste Transition Town in Engeland. Inmiddels zijn er in heel Groot-Brittannië al ruim tweehonderd Transition Towns en -initiatieven. en nog veel meer gemeenten hebben de ambitie om een Transition Town te worden. Het model slaat breed aan en is innmiddels uitgewaaierd over de hele wereld. Binnen het veelkleurige wereldwijde Transition-network zijn medio 2010 zo’n 500 TT-initiatieven verspreid over 25 landen met elkaar verbonden. Vrijwel wekelijks komen daar nieuwe initiatieven bij.
Rob Hopkins beschreef zijn ideeën en de ervaringen in hetTransition Handbook, dat in 2008 uitkwam. Dit boek is voor velen een belangrijke informatie- en inspiratiebron. In mei 2009 verscheen de integrale Nederlandse vertaling van dit handboek, aangevuld met een actuele analyse van de economische crisis in relatie tot piekolie en klimaatverandering. Ook zijn verslagen toegevoegd over de ontwikkelingen rond Transition Towns in Nederland en Vlaanderen. Het Handboek telt 276 pagina’s.
De belangrijkste informatie voor groepen die een Transition Town willen starten, is verzameld in een praktische handleiding (‘primer’).
Ook deze basishandleiding is beschikbaar in een Nederlandse vertaling; deze telt 100 pagina’s.

Aanpak met Hoofd, Hart en Handen

Het Hoofd verzamelt en verwerkt vooral feiten met betrekking tot Piekolie en klimaatverandering. Als je weet hoe de ontwikkelingen er voor staan en je tot het inzicht komt dat het allemaal anders moet, dan kun je werkelijk in beweging komen. Het is de eerste stap in een veranderingsproces.
Voor het Hart is het cruciaal om van een positieve visie uit te gaan. Dat vereist dus ook inzicht in de psychologische processen van verandering. De grootste kracht voor het ‘hart’ is het ontwikkelen van het vertrouwen dat dingen zullen gaan lukken. Ook fantasie en het lef om idealen te koesteren zijn sterke stimulerende krachten. En natuurlijk: samenwerken met anderen vanuit een gevoel van verbondenheid.
De Handen zijn uiteraard het meest praktisch. Hier komt de theorie tot leven aan de hand van tal van actuele voorbeelden. Ook komen hier de principes van permacultuur aan bod.
Er zijn talloze mogelijkheden en redenen waarom steden en dorpen zich zouden willen ontwikkelen tot vitale lokale gemeenschappen. Ze verbouwen hun eigen voedsel en wekken zelf energie op. Huizen bouwen ze met materialen uit de omgeving. Ze gaan slim om met water en ze hebben vaak ook een eigen geldsysteem. Inspiratie opdoen?
Natuurlijk zijn er aanvankelijk veel vragen en bedenkingen. Dit zijn de zeven meest voorkomende ‘maren’ (en hun weerleggingen).
Een Transition Town-initiatief komt tot stand volgens een twaalf stappen-plan. Voordat een initiatief zich een echte ‘Transition Town’ mag noemen, dient te worden voldaan aan aantal international gehanteerde criteria. Deze aanpak is inmiddels succesvol beproefd in vele tientallen steden en dorpen, aanvankelijk in Groot-Brittannië, maar inmiddels wereldwijd, en ook in Nederland!

Transition Towns Nederland

In september 2008 kwam een groep mensen bijeen om de mogelijkheden van Transition Towns in Nederland te verkennen. Het enthousiasme was zo groot, dat ze besloten ermee aan de slag te gaan. Zie o.a. een interview met Paul Hendriksen op de weblog van VPRO’s Tegenlicht. En: het concept blijkt breed aan te slaan!
Inmiddels, mei 2010, zijn er in Nederland al lokale initiatieven in meer dan zeventig plaatsen, verspreid over alle twaalf provincies. Overal in het land vinden film-, informatie- en verdiepingsbijeenkomsten plaats om meer mensen te betrekken bij lokale activiteiten. Vrijwel wekelijks melden zich nieuwe initiatiefnemers. 
Algemene belangstellenden kunnen deelnemen aan eenlandelijke informatiedag, waarin de achtergronden en aanpak van het Transition Towns-concept worden uitgelegd.
Om lokale groepen een stevige basis te geven, startten in het voorjaar van 2009 de eerste Transition Trainingen. Ook hiervoor blijkt veel belangstelling.
Met deze website introduceren we Transition Towns Nederland. In het vertrouwen dat er nog veel meer mooie initiatieven van de grond zullen komen, en dat ook in Nederland een krachtige en veelkleurige Transition-beweging zijn weg zal gaan vinden.
Een idealistisch plan? Ja natuurlijk! Maar: ‘de idealisten van vandaag zijn de realisten van morgen’, aldus Jan Tinbergen (winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 1969).
Wilt u Transition Towns Nederland financieel steunen? Dan is een donatie welkom!
Transition Towns Nederland is onderdeel van hetInternationale Transition Network

Geen opmerkingen:

Een reactie posten