maandag 16 augustus 2010

Aandelen richting crash, staatsobligaties pieken, goud herleeft

Het Permanent Portfolio maakt weer een comeback, ook al was het afgelopen weken lastig. Aandelen maakten een rally.  Goud (in euro's) kelderde van 1040 naar 895 euro per troy ounce. Dit kwam met name doordat de euro herstelde van de vrije val in de knoflookcrisis. Blijkbaar deed het PP zijn werk goed, want bij een vallende munt, redt het goud je!





Maar nu de eurocrash is afgewend en de aandelenrally ook alweer voorbij is, kijken we alweer naar een stormachtig herfstseizoen. Ik heb de eerste kastanjes al weer op de wegen zien liggen en ook de aandelen hebben inmiddels de weg naar beneden weer gevonden. De vooruitzichten voor de Europese en Amerikaanse huizenmarkt en werkgelegenheid zijn weinig bemoedigend.

Goud (in euro's): +29%

Goud (in zowel dollars en euro's) maakt een herstel, nu de onrust in aandelenland toeneemt.




Maar de held van afgelopen dagen zijn natuurlijk de 30-jarige-staatsobligaties. De algemene verwachting is steeds meer dat er sprake is van deflatie. Men verwacht dat de Duitse overheid haar renteverplichtingen het beste zal nakomen. Beleggers nemen inmiddels al genoegen met 3% rente per jaar.

De rentevergoeding op de 25% cash in Tagesanleihen is ongeveer 0,3 procent per jaar...

Overall rendement sinds 10 maanden: ((0,97+1,29+1,19+1,00)-4)/4 = +11%.

UPDATE (1 september 2010) : De 30-jarige Duitse staatsobligaties zijn populairder dan ooit: +28%. Het PP scoort hiermee +13%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten